Van forse tot hele fijne spataders, van pijnlijke aders tot slechts ontsierende adertjes…

Wat zijn spataders?

Zijn aders die niet goed werken, doordat de kleppen (eenrichtingskleppen) niet goed sluiten, vaak is dit een familiaal voorkomend probleem, of uitgelokt door staand beroep of verschillende zwangerschappen…

Klachten van spataders?

Deze kunnen klachten geven zoals zwaartegevoel, vermoeidheid in de benen, jeuk, nachtelijke krampen, zwelling ed,

Spataders op de benen kunnen U echter ook van uitzicht storen of ontsieren op uw benen

Mogelijke verwikkelingen van spataders

Spataders kunnen naast klachten ook echt problemen geven zoals flebitis (ontsteking en bloedklontervorming in de ader), eczema, huidafwijkingen tot zelfs ‘open been’

Oppuntstelling

Bij een eerst consultatie wordt na een anamnese en klinisch onderzoek een duplex-onderzoek uitgevoerd om de spataders volledig in kaart te brengen, aan hand hiervan kan een behandeling voorgesteld/ opgesteld worden.

Individuele behandelplan wordt opgesteld, meest nieuwe technieken beschikbaar , vaak combinatietechniek voorgesteld.

Mogelijke behandelingen

Conservatieve houding

Spataders kunnen ‘conservatief’ aangepakt worden dwz dat er (voorlopig) nog afgewacht wordt en gewerkt wordt met steun- of compressiekousen. Kousen hebben een ondersteunende functie en hebben een helpende functie in het voorkomen van  verwikkelingen door spataders, kousen geven ook ‘verlichting’ van krampen en kunnen het verergeren van spataders tegengaan.

Klassieke operatie (crossectomie en stripping)

Meest invasieve behandeling, operatief verwijderen van spataders, wordt enkel nog uitgevoerd als andere technieken niet toegepast kunnen worden.

Operatieve behandeling is via dagopname en wordt onder volledige verdoving of ruggenprik uitgevoerd.

Laserbehandeling

Lasercatheter wordt via kleine prik, echogeleid, ingebracht in de spatader tot aan de lies, deze catheter wordt vervolgens traag teruggetrokken en  zorgt ervoor dat de spatader langs binnen als het ware dichtgeschroeid wordt zodanig dat er geen bloed meer door kan. Vervolgens (maanden nadien) wordt deze dichtgemaakte spatader door het lichaam volledig verteerd.

Laserbehandeling is via dagopname en wordt onder volledige verdoving of ruggenprik uitgevoerd of kan ook onder hypnose of onder lokale verdoving (eventueel in combinatie met hypnose)

MOCA

Nieuw, wordt nog niet uitgevoerd in België, dr. Fias echter genoot hiervoor reeds opleiding in Nederland en in het najaar (2016) zullen eerste behandelingen uitgevoerd worden.

Foamtherapie

Duplexgeleide foamsclerotherapie of in de volksmond ook wel ‘schuimbehandeling’ genoemd.
Dit is de minst invasieve behandeling, hier is geen opname of verdoving voor vereist.
Behandeling gebeurt (meestal) ambulant.

Via enkele prikken (naaldjes die echogeleid geplaatst worden in de spataders) wordt er ‘foam’ in de spataders gebracht. Dit zorgt ervoor dat de spatader gaat verkrampen en zodanig komt er geen bloed meer in de spatader en zal deze vervolgens door het eigen lichaam afgebroken worden.

Klik hier voor de folder over foamtherapie.

Sclerotherapie

Meestal voor kleinere/fijnere  of zelfs mini adertjes (minisclerose), product wordt ingespoten in het adertje zodanig dat dit zal verdwijnen.

Nabehandeling

Bestaat uit dragen van een compressiekous. Dit is zeer belangrijk, meestal eerste week dag en nacht te dragen en nadien nog enkel overdag (afhankelijk van techniek en beroepsactiviteit).
Een tweede belangrijk aandachtspunt is voldoende mobiliseren, hiermee bedoelen we verschillende keren per dag minstens kwartiertje wandelen. Dit is belangrijk om vorming van bloedklonters te vermijden en zal eventuele klachten ook verlichten.
Bij klassieke operatie en lasertechniek zullen ook 1 week spuitjes in de buik gezet dienen te worden (laag moleculaire gewicht heparines, preventieve dosis)
Afhankelijk van gebruikte techniek, uitgebreidheid van de spataders en soort beroep zullen aantal dagen werkonbekwaamheid voorgeschreven worden.

Pijnstilling kan ingenomen worden indien nodig.

Nacontroles worden eveneens voorzien.